TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-08-30 - Tradycyjne potrawy Warmii i Mazur będą elementem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa

Warmińsko-mazurskie jako pierwsze województw w Polsce przystąpiło do programu mającego na celu promowanie charakterystycznych dla regionu potraw. Powstały specjalnie oznakowane restautacje, w których serwowane są tradycyjne dania. Warmińsko-mazurskie uczestniczy w ten sposób w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

reklama


O pomyśle wiemy od Andrzeja Ryńskiego, marszałka województwa. W menu typowym dla regionu możemy spodziewać się dzyndzałków (pierożków z mięsem), śledzików po giżycku oraz sałatki z wędzonej ryby. Dla smakoszy nie zabraknie brei, czyli zupy mącznej ze skwarkami.
Ryński twierdzi, że w obecnych czasach szukamy tego co oryginalne i niepowtarzalne...a taka właśnie jest kuchnia, inna dla każdgo regionu Polski. Dlatego właśnie pełnia tak istotną rolę w promocji Warmii i Mazur.

Aż 22 podmioty wyraziły swoją chęć uzyskania licencji na używanie logo sieci. Mogą ją otrzymać producenci surowców w rolnictwie, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybactwa, restauracje itp. W województwie maja również pojawić się tablice informujące gdzie można zjeść czy kupic coś zgodnego z tradycją regionu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com