TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2005-10-19 - Ostatnia szansa na dotację dla restauratorów i hotelarzy!

Jest jeszcze możliwość uzyskania dofinansowania w ramach unijnego programu przedakcesyjnego PHARE 2003 oraz Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności Małych i Średnich Przedsiębiorstw (SPO WKO) na lata 2004 - 2006. Jest to ostatnia edycja tych programów!

reklama


Dofinansowaniem w ramach PHARE została objęta grupa w której imiennie zostali wymienieni hotelarze i restauratorzy.

Budżet programu w tej edycji wynosi 17 mln 300 tys. euro. Grant można wykorzystać na inwestycję w nowoczesną technologię (m.in. zakup nowego sprzętu, urządzeń gastronomicznych i mebli do lokali).

Pierwszy termin składania wniosków upłynął 7 października 2005, a kolejne to 9 grudnia 2005 oraz 3 lutego 2006 roku.

Program realizowany jest obecnie na terenie 14 województw - wyłączone zostały województwa opolskie i lubuskie. Dotacja może wynieść od 2 tys. do 50 tys. euro, ale nie może przekroczyć 30% wydatków w Warszawie i Poznaniu, 40% we Wrocławiu, Krakowie i Trójmieście, a 50% w pozostałych miastach.

Drugi wymieniony program (SPO WKP; Działanie 2.1 Wzrost Konkurencyjności Małych i Srednich Przedsiębiorstw poprzez doradztwo) umożliwia zdobycie dofinansowania na usługi w zakresie doradztwa i wdrażania systemów jakości, m.in. HCCP oraz Dobrej Praktyki Higienicznej.

Budżet tej edycji to 112 mln złotych, a dotacja może stanowić nie więcej niż 50% kosztów. Termin składania wniosków upływa 5 grudnia 2005.

Procedura aplikacyjna przy Działaniu 2.1 trwa około 4 miesiące. Na 7 dni przed upływem terminu składania wniosków można jeszcze skorygować uchybienia formalne.
Wniosek, złożony do Regionalnej Instytucji Finansującej zostanie oceniony w ciągu 3 miesięcy. W razie pozytywnej decyzji następuje podpisanie umowy i rozpoczecie realizacji zadania.

Do wniosku trzeba dołączyć szereg dokumentów. W wypadku Działania 2.1 niezbędne załączniki to m.in.:



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com