TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Nowa interpretacja unijnych przepisów pozwala już piekarzom i cukiernikom na korzystanie z dotacji unijnych zarządzanych przez Polską Agencję Rozwoju Przemysłu.
reklama
Jeszcze w maju przedstawiciele tych zawodów nie mieli dostępu do dotacji z funduszy PARPu. Ponadto nie mogli otrzymać także dotacji z Ministerstwa Rolnictwa. Winne temu były źle sformułowane przepisy. Rozporządzenie, które było podstawą prawna do wypłacania dotacji, stwierdzało, że wsparcia nie otrzymają te przedsiębiorstwa, które przetwarzają jakikolwiek produkt rolno-spożywczy wymieniony w załączniku. Widnieje też tam mąka, co wyklucza z rozważań piekarzy i cukierników. W tej sytuacji rozporządzenie to sugerowało staranie się o dotacje z funduszy "rolniczych". Te jednak także były niedostępne dla piekarzy i cukierników, jako że przedsiębiorstwa rolne to te, które które dokonują "pierwszego przetworzenia".
Z pomocą przyszedł Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, powołując się na inne rozporządzenie, które mówi: "Przetwarzanie należy rozumieć jako działanie na produkcie rolnym powodujące, że produkt końcowy pozostaje nadal produktem rolnym".
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami