TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W Polsce w branży gastronomicznej najlepsze perspektywy mają bary szybkiej obsługi oraz pizzerie - tak wynika z raportu firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa opartego na badaniu przeprowadzonym przez OBOP w marcu 2010 r.
reklama
W 2009 roku w sektorze gastronomii pojawiła się recesja. Po raz pierwszy od lat spadła liczba klientów i wartość obrotów sektora. Rynek daje jednak sygnały, że najlepiej rozwijać się będą fast-foody.
Badania Makro pokazują, iż Polacy poza domem najczęściej jadają pizzę i kebaby. Za pizzą opowiedziało się 37% respondentów, za kebabami 24%. Zainteresowaniem cieszą się też hamburgery (19%). Zapiekanki, kiedyś bardzo popularne uzyskały tylko 13%. Daleko z tyłu pozostały tradycyjne dania kuchni polskiej - zupy czy pierogi.
Firmy gastronomiczne widzą, iż najwyższy popyt jest na niedrogie i szybko serwowane dania, dlatego firmy będą się ścigać w walce o jak najlepsze zagospodarowanie - napisał "Puls Biznesu".
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami