TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-03-25 - Hotele i restauracje w Dubaju bez alkoholu?

Hotele i restauracje w Dubaju mają jeden miesiąc na zakończenie używania alkoholu w przygotowywaniu potraw. W przypadku nie zastosowania się do zakazu, zostaną ukarane grzywnami, od 2 do nawet 500 tys. dirhamów (ok. 394 tys. zł) za wielokrotne łamanie zakazu.

reklama


Jednak zdaniem szefa wydziału inspekcji żywności, w Dubaju serwuje się taką różnorodność dań z całego świata, że każdy znajdzie coś dla siebie. Co więcej, w wielu potrawach można zastąpić alkohol innym składnikiem, aby otrzymać ten sam smak. Jak stwierdził - Nie szukamy okazji to nałożenia kary. Nie jest naszym celem pogrążenie biznesów. Jednak właściciele hoteli i restauracji są zdania, że zakaz wpłynie bezpośrednio na ich sytuację, również finansową.

Taka zmiana w przepisach spowodowana została skargami muzułmanów, których nie informowano, że do przygotowania potrawy, którą zamówili, używany był alkohol.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com