TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Hotele i restauracje w Dubaju mają jeden miesiąc na zakończenie używania alkoholu w przygotowywaniu potraw. W przypadku nie zastosowania się do zakazu, zostaną ukarane grzywnami, od 2 do nawet 500 tys. dirhamów (ok. 394 tys. zł) za wielokrotne łamanie zakazu.
reklama
Jednak zdaniem szefa wydziału inspekcji żywności, w Dubaju serwuje się taką różnorodność dań z całego świata, że każdy znajdzie coś dla siebie. Co więcej, w wielu potrawach można zastąpić alkohol innym składnikiem, aby otrzymać ten sam smak. Jak stwierdził - Nie szukamy okazji to nałożenia kary. Nie jest naszym celem pogrążenie biznesów. Jednak właściciele hoteli i restauracji są zdania, że zakaz wpłynie bezpośrednio na ich sytuację, również finansową.
Taka zmiana w przepisach spowodowana została skargami muzułmanów, których nie informowano, że do przygotowania potrawy, którą zamówili, używany był alkohol.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami