TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Parlament Austrii zaostrzył już antynikotynowe przepisy w lokalach gastronomicznych.
reklama
Lokale o powierzchni powyżej 80 mkw serwujące jedzenie i napoje muszą wydzielić kąciki dla palaczy. Właściciele lokali o powierzchni mniejszej niż 50 mkw sami muszą zadecydować, czy zakaża palenia.
W restauracjach o powierzchni 50-80 mkw władze mają określić, czy wydzielenie strefy dla niepalących jest możliwe. Jeśli okaże się, że takiej możliwości nie ma, właścicielom pozostawi się decyzję, czy lokal ma być dla palących czy dla niepalących.
Według nowych przepisów kobietom w ciąży i nieletnim nie wolno pracować w strefach, w których grozi im ekspozycja na dym tytoniowy.
Strefy dla palących w restauracjach i barach muszą być opatrzone specjalnymi znakami informującymi o niebezpieczeństwie związanym z paleniem.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami