TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-02-04 - Wars otwiera restaurację stacjonarną

Wars, spółka należąca po połowie do PKP Intercity i skarbu państwa wchodzi na rynek restauracyjny. Jak dotąd zajmował się obsługą kuchni na kołach, w wagonach restauracyjnych i barowych, które dzierżawił od właściciela - PKP IC. Natomiast "pierwsza na świecie" jadłodajnia Wars na stałym lądzie, zamiast na kołach wagonu kolejowego znajduje się w Warszawie przy ulicy Nowogrodzkiej 47a. Jej nazwa to Green Patio, a prezesi spółki chcą odciąć się od skojarzeń Warsu z PRL.

reklama


Wygląd restauracji przypomina popularne w stolicy sieciowe kawiarnie - wystrój jest optymistyczny, ściany zielono-biało-brązowe. Jak stwierdza Krzysztof Supa, prezes zarządu Warsa, spółka realizuje ideę odejścia od wieloletnich skojarzeń z Warsem - hamburgery z kotletem mielonym, dania z obowiązkowym zielonym groszkiem z puszki, arogancka obsługa. Teraz ma się to zmienić, a nazwa Green Patio będzie nazwą dla wszystkich restauracji sieci.

Do 2012 r. spółka ma zamiar otworzyć osiem lokali - w Warszawie maksymalnie dwa albo trzy. Wszystkie będą znajdować się poza dworcami PKP, których nie charakteryzuje niestety czystość.

Jeśli chodzi o proponowane jedzenie to jadłospis w lokalach Green Patio opracowali dietetycy. Przy każdym daniu znajdującym się w menu widoczne są piktogramy: "witaminki", "łatwo strawne", "dużo żelaza", "dla kobiet w ciąży". Po posiłku można sprawdzić, co zjedliśmy w tabeli wartości odżywczych znajdującej się w każdym menu.




Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com