TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-07-27 - Kuchnia w Borach Tucholskich wolna od ulepszaczy!

W Borach Tucholskich restauratorzy i właściciele punktów gastronomicznych prowadzących agroturystykę karmią tym, co daje las i woda, a pomysłów nie brakuje, o czym świadczy wielość podawanych dań w różnych punktach na terenie Borów.

reklama


W tym pieknym zakątku można zjeść nie tylko smażoną rybkę, ale też pulpecika z ikry z boczkiem i cebulką. Bardzo pomysłowe są również kotlety z... kapelusza - najprawdopodobniej kani lub maślaka. W Borach Tucholskich można zjeść takie specjały jak jajka od kurki zielononóżki kuropatwianej z śladową ilością cholesterolu.

- Za kawę Tchibo i herbatę Lipton, które podajemy - nie ręczymy. Nieznane nam są ich technologie. Wszystko inne jest zdrowe i ekologiczne - tak Agrotur Bory, jeden z ośrodków agroturystycznych, promuje swoją kuchnię.

W wielu miejscach można zjeść chleb pieczony na tradycyjnym zakwasie, lub kotlety z trzody chowanej na łonie natury. W każdej miejscowowści mozna zjeśc świeżą rybę z obecengo połowu. Bar Mewa w miejscowości Brda, przy samej rzece podaje najsmaczniejsze w Borach pierogi, a Terminal w Charzykowych, lokal znajdujący się tuż przy drodze wjazdowej do wioski oferuje wybór dań barowych i z grilla, smażone mięsa, kurczaki, ryby - specjalność: pstrąg w ziołach.

W Przechlewie w restauracji Fregata, która estetyką wnętrz zadowoli tropicieli uroków PRL-u. ma dwie zalety: smacznie i tanio, warto więc zajrzeć!



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com