TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-08-23 - Kebab podbija polską gastronomię

Kebaby cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Jak grzyby po deszczu wyrastają lokale i budki sprzedające ten turecki przysmak.

reklama


Co czwarty Polak jedząc poza domem kupuje właśnie kebab - tak wynika z raportu firmy Makro Cash&Carry. W Polsce sprzedaje je ponad 22 tys. budek, barów i restauracji.

Największa w Polsce sieć kebabowa to Sphinx. Następne po niej to Piramida, Ramzes, Kleopatra, Kebab pod Psem mają razem kilkadziesiąt restauracji. Mniejsze sieci franczyzowe, które serwują kebab to - Berliner Doner Kebab czy Sebi Kebab we Wrocławiu.

Do produkcji kebaba potrzebne są: chleb turecki, pita, sosy oraz kule mięsa na rożen. Obecnie w naszym kraju jest ok. 60 fabryk sprzedających mięso na kebab. Oryginalne kebaby zawierają mięso z baraniny i cielęciny. W Polsce sprzedaje się kebaby z kurczaka i indyka.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com