TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2007-08-01 - Coraz więcej zainteresowanych turystyką kulinarną

Szczególną formą zainteresowania turystyki ogólnej zaczyna być turystyka kulinarna. Jedzenie i napoje stają się czynnikami motywującymi turystów do podróżowania w wybrane miejsca. Władze turystyczne na całym świecie dostrzegają potencjał turystyki kulinarnej jako potężnego narzędzia do identyfikowania i promowania miejsc, regionów oraz krajów.

reklama


Światowe trendy pokazują, że turyści kulinarni coraz częściej oczekują doświadczeń z wakacji, które zaspokajają ich zainteresowania potrawami i napojami, będą miały wkład w ich osobisty rozwój oraz przyczynią się do poprawy statusu społecznego i rozszerzenia kapitału kulturowego. Zauważa się także zmianę z biernej obserwacji na interaktywne zaangażowanie w wyniku czego turysta poznaje lokalnych mieszkańców i ich styl życia. Coraz częściej także jedzenie i napoje stają się głównym powodem podróży w wybrane miejsce. Dla turystów wyzwaniem staje się zestawienie jedzenia, napojów i kultury w pełne doświadczenie turystyczne, które będzie oryginalne i wiernie odzwierciedli lokalne i wyjątkowe smaki poszczególnych krajów.

W dniach 25- 27 lipca 2008 w Singapurze odbędzie się World Cuisines Show 2008 (WCS 08), impreza podczas której kraje z całego świata zgromadzą się pod jednym dachem, aby zaprezentować swoje narodowe kuchnie, sztukę oraz kulturę. Do uczestnictwa w tym inauguracyjnym międzynarodowym wydarzeniu zaproszono krajowe władze turystyki z ponad 130 państw. Dotychczas w najdłużej odbywającym się lokalnym pokazie kulinarnym - Singapore Food Expo (SFE) uczestniczyło ponad 500 000 osób, a w 2006 r. - już 720 000 osób.

Oczekuje się, że World Cuisine Show 2008 przyciągnie tyle samo albo więcej osób chcących doświadczyć różnorodnych kuchni i kultur z wszystkich zaproszonych krajów zgromadzonych pod jednym dachem.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com