TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Jura Krakowsko - Częstochowska to region pełen pięknych miejsc, ale także smakowitych potraw godnych polecenia. Dlatego region ten jest doceniany przez organizatorów imprez kulinarnych.
reklama
Specjałem Jury są pieczonki, czyli potrawa z ziemniaków, boczku, cebuli, buraków i marchewki, przyrządzonych na ognisku w specjalnym żeliwnym garnku. Wiele gospodarstw agroturystycznych proponuje pieczonki jako jedną z atrakcji pobytu.
Niezwykły smak ma także tatarczuch. To chleb wypiekany z gryczanej mąki, wody, mleka i drożdży, często spotykany na jurajskich jarmarkach i odpustach. Ma słodkawy smak, dlatego wielu ludzi sądzi, że jest pieczony na miodzie, a tymczasem słodycz pochodzi od tatarczanej mąki. Szczególny smak ma tatarczuch z kozim serem, tak bardzo znanym w jurajskich okolicach.
Raj dla podniebienia czeka smakoszy ryb. W Złotym Potoku w najstarszej w Europie pstragarni można kupić pstrągi żywe i wędzone, a także karpie i jesiotry.
Dla osób lubiacych obce kultury kulinarne interesująca będzie wizyta w restauracji Lelowianka w Lelowie, gdzie można spróbować potraw kuchni żydowskiej: gęsich pipków i czulentu, a także chrześcijańska odmiana czulentu - ciulim z ziemniaków i wieprzowego mięsa.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami