TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-12-06 - Zdrowsze jedzenie w Nowym Jorku

W restauracjach w Nowym Jorku zostanie wprowadzony oficjalny zakaz stosowania sztucznych tłuszczów trans. Zakaz ten uchwaliła nowojorska rada ds. zdrowia.

reklama


Uchwała przyjęta została jednogłośnie. Zostanie ona wprowadzona w życie stopniowo, aby nie sprowadzić nagłych problemów na restauratorów. Od 1 lipca 2007 roku zabronione będzie używanie większości rodzajów olejów do smażenia, które zawierają tłuszcz trans. Całkowity zakaz ma nastąpić rok później.

Tłuszcze trans to izomery trans kwasów tłuszczowych. Powstają podczas procesu utwardzania olejów roślinnych. Ten proces technologiczny jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oleje roślinne są utwardzane przez uwodornienie. Właśnie w tym procesie powstają szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. W ten sposób otrzymujemy np. twarde margaryny, ale nie tylko.

Tłuszcze trans są chętnie wykorzystywane przez restauratorów, gdyż bardzo poprawiają jakość ciast (im jest ich więcej, produkt smakuje lepiej). często znajdują się one również w daniach typu fast-food.

W postaci naturalnej tłuszcze trans występują tylko w mleku w niewielkich ilościach (max. 5%).



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com