TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-02-24 - Oscypkowe muszle - gdyńskim przysmakiem karnawałowym

Gdyński Karnawał Smaków dobiegł końca. Do 16 lutego 30 gdyńskich restauracji na Szlaku Kulinarnym kusiło wszystkich miłośników słodyczy deserem za pół ceny i atrakcyjnymi promocjami. Zorganizowano również Quiz Kulinarny oraz konkurs na Karnawałowy Przysmak.

reklama


Wyboru 10 najlepszych spośród 36 nadesłanych przepisów dokonała komisja w składzie: Joanna Grajter - rzecznik Urzędu Miasta Gdyni, Anna Somorowska - prezes agencji Rozwoju Gdyni, Marcin Jarzyński - szef kuchni Restauracji Santorini i Krzysztof Jesiołowski - szef kuchni Bohema Jazz Club. Liczyła się łatwość i szybkość wykonania, a także oczywiście estetyczny wygląd.

Zwyciężył przysmak pani Anety Klimeckiej z Katowic - Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami. Danie ujęło członków jury prostym wykonaniem i nowoczesnością, idealnym połączeniem walorów smakowych, dobrze skomponowanymi składnikami i przyciągającym wzrok ciekawym wyglądem. Oscypkowe miseczki przypominają nadmorskie muszle, co stanowi interesujący gdyński akcent. W nagrodę zwyciężczyni spędzi weekend z osobą towarzyszącą w 5-gwiazdkowym Hotelu Litwor w Zakopanem.

II miejsce zajęła pani Beata Aleksandrowicz za Francuski pieróg - wariację na temat staropolskiego kulebiaka, a III miejsce ex aequo zajęły panie: Antonina Koło za Rajskie tortille z Rio de Janeiro oraz Magda Irzyk za Mus z białej i ciemnej czekolady na galaretce korzennej z czerwonego wina.

Najlepszy przysmak wybrali również internauci. Najwięcej - 2 156 głosów - oddano na Jezioro Łabędzie pani Anny Różańskiej.

W Quizie Kulinarnym nagrodzono 20 osób, które wykazały się duża wiedzą o świecie kulinariów i odpowiedziały prawidłowo na pytania konkursowe.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com