TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2005-06-27 - Truskawki wabią klientów w restauracjach

Stołeczni restauratorzy skutecznie wykorzystują sezon truskawkowy, wabiąc klientów niekonwencjonalnymi potrawami z tego pełnego słońca owocu.

reklama


Jednak czas, kiedy szczytem ekstrawagancji były tarta truskawkowa i lody z truskawkami na deser minął bezpowrotnie. Teraz kucharze serwują bardziej wyrafinowane połączenia smaków - sandacza przyrządzanego na parze w sosie truskawkowym, pierś kaczki z truskawkami, krewetki z czosnkiem, ziołami i popieprzonymi truskawkami, tatar ze świeżych truskawek z suszonymi owocami, miętą, marakują i mięsem eskalopków w sezamie (restauracja Boathouse na Wale Miedzeszyńskim), truskawki zapiekane (Grand Kredensie przy Puławskiej), cieniutka pitta lub bułką z ciasta drożdżowego z truskawkami, truskawkowy chłodnik (Banja Luce przy Puławskiej)

Niestety już niedługo świeże truskawki tak prędko się kończą, a zdaniem restauratorów z mrożonych niewiele dobrego można przyrządzić. Wtedy jednak sezonowe potrawy z truskawkami zastąpią potrawy z grzybami, a na pierwszy ogień pójdą kurki, które już się pojawiły w polskich lasach...

Obecnie konkurencja na rynku gastronomicznym jest bardzo dużą. Właściciele restauracji muszą wciąż konkurować, umiejętnie przyciągając klientów. A niekonwencjonalne potrawy w menu potrafią ucieszyć zarówno stałych klientów, jak i przyciągnąć do lokalu nowych. Nowe pozycje w menu wprowadzają, więc zarówno renomowane lokale, jak i lokalne lunchbary.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com