TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2007-08-31 - Co dalej z VAT-em w gastronomii?

Ministrowie finansów państw Unii Europejskiej mają spotkać się w celu omówienia kwestii wprowadzenia 22% VAT-u na usługi gastronomiczne.

reklama


Z końcem 2007 roku przestanie bowiem obowiązywać wynegocjowana z UE w traktacie akcesyjnym obniżona stawka VAT - 7%. Przeciwko 22% stawce opowiada się m.in. Francja, za taką stawką głosują m.in. Niemcy.

Warto zastanowić się jakie konsekwencje dla całej branży gastronomicznej i hotelarskiej przyniesie podniesiony VAT. Wprowadzenie 22% VAT-u oznaczać będzie z pewnością spadek liczby gości w hotelach i restauracjach. Jest to wiadomość zła dla hotelarzy, gdyż z gastronomii osiągają oni nawet połowę przychodów. Polska stanie się droższą i mniej konkurencyjną destynacją turystyczną. W rezultacie pogrąży się zarówno krajowy jak i zagraniczny ruch turystyczny.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com