TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Według nowych przepisów dotyczących podawania cen, w karcie dań ceny muszą uwzględniać podatek VAT. Czyli nie można już podawać ceny netto z dopiskiem plus VAT, tylko pełną cenę brutto. Dodatkowo restauratorzy zobowiązani są podawać dodatkowo wagę potrawy. Ponadto przepisy Unii Europejskiej wymagają wywieszanie cenników przed lokalem lub udostępnienia ich w lokalu w ogólnodostępnym miejscu tak, aby można było zapoznać się z ofertą restauracji czy kawiarni nie wchodząc do środka.
reklama
Zmiany nie ominęły też hotelarzy. Zmuszeni są oni do wywieszania w pokojach hotelowych cenników zawierających informację o cenach za pokój, wyżywienie i połączenia telefoniczne. Ceny te, tak jak w przypadku kart dań, muszą zawierać podatek VAT.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami