TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2009-01-21 - Francja: w restauracjach pojawiło się "antykryzysowe" menu

Globalny kryzys daje o sobie znać również paryskiej gastronomii. Wiele restauracji wprowadziło specjalne, tzw. "antykryzysowe" przepisy i jadłospisy.

reklama


Właściciel jednej z restauracji na północy Paryża zdecydował się, że w każda sobotę zaserwuje zupełnie za darmo "kuskus". Jest to potrawa pochodząca z Maroka, sporządzona ze specjalnego rodzaju kaszki z warzywami i kilkoma gatunkami mięsa w tym kiełbasek i kurzego udka. Pomysł restauratora przyniósł mu niemałe zyski. W soboty ma u siebie o 60% więcej klientów niż zazwyczaj.

Oprócz restauracji, również knajpki i kafejki proponując sezonowe obniżki cen. Obniżają głównie ceny kawy, bez której Francuzi nie mogą się obejść.

W Nantes, we środy, kiedy dzieci nie chodzą do szkoły, właściciele restauracji zachęcają posiłkiem za 3,5 euro razem z podatkiem VAT. We Francji VAT dla restauracji sięga blisko 20%.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com