TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-06-20 - I Festiwal Kuchni Śląskiej

W jedną z czerwcowych sobót dziedziniec Zamku w Ogrodzieńcu wypełnił się kucharzami i gośćmi I Festiwalu Kuchni Śląskiej. Odbył się on za sprawą Śląskiej Organizacji Turystycznej, która stara się aby wszelkimi sposobami czyli również poprzez kuchnię propagować region śląski.

reklama


Tegoroczny festiwal otworzyły występy pań z Kół Gospodyń Wiejskich z Ryczowa, Podzamcza, Bzowa, i Rybarzowic. Następnie rozpoczęły się zmagania o "Złoty Durszlak 2006". Uczestnicy zostali podzieleni na dwie kategorie - amatorów i profesjonalistów. W sumie brało udział siedemnaście drużyn, których wysiłki oceniało szacowne jury o następującym składzie: Wiesław Ambroz - Doradca Ekspert Kulinarny Członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Tomasz Żmuda - Szef Kuchni Hotel "Klimczok" w Szczyrku, Wiesław Bober - Szef Kuchni Hotel "Villa Verde" w Zawierciu oraz Michał Miłek - Szef Kuchni Hotel "Czarny Las" w Woźnikach. Drużyny miały za zadanie jak najlepiej przygotować tradycyjne śląskie potrawy, które oceniano przede wszystkim pod względem smaku ale również wygląd i sposób podania specjału oraz jego pochodzenie.
Wśród amatorów Ekspertami Śląskich Smaków zostali w kolejności Koło Gospodyń Wiejskich w Ornontowicach, Koło Gospodyń Wiejskich w Rybarzowicach, Zespół Folklorystyczny "Wrzos" z Ryczowa. W zmaganiach profesjonalistów na podium stanęli Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Tarnowskich Gór, Restauracja "Orange Club" z Mysłowic oraz Restauracja "Jędrusiowa Izba" z Siewierza. Nagrodami za wspaniałości kulinarne były złote, srebrne i brązowe durszlaki. Impreza ściągnęła do Ogrodzieńca około trzy tysiące osób, wszyscy bawili się doskonale. Organizatorzy nie ograniczyli się jedynie do zmagań kulinarnych, na dziedzińcu umiejscowione były również stoiska oferujące przysmaki regionalne, można było zobaczyć widowiskowe otwieranie butelki szampana szablą, czy zorientować się w ofercie turystycznej regionu. W tym czasie na scenie można było podziwiać występy Zespołu Folklorystycznego Jurajskie Igraszki, Kabaretu Rak, Zespołu BB. A zwieńczeniem artystycznej uczty był występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.

Mamy nadzieję, że festiwal na stałe wpisze się w kalendarz imprez na Śląsku i będzie można co roku w miłej i wesołej atmosferze zasmakować w tradycyjnej śląskiej kuchni.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com