TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-01-09 - Duch kawiarni Rozdroże zachowany?

W Warszawie coraz częściej obserwuje się, zanikanie legendarnych lokali gastronomicznych, mających swojego ducha i niepowtarzalny klimat. Czy ten sam los spotka kawiarnie Rozdroże?

reklama


Na przestrzeni minionej dekady przekształcony został m.in. Kuchcik na Nowym Świecie, gdzie bywali Karol Szymanowski i Julian Tuwim, Karczma Warszawska została zamieniona na sklep z wyrobami dekoracyjnymi, a Kameralną przy Foksal zastąpiono restauracją japońską.

Wydawało się, że los kawiarni Rozdroże był już przesądzony, gdy kilka lat temu przekształcono ją na włoską tawernę. Nowy lokal nie miał jednak tylu klientów co dawniej i w efekcie jego właściciel powrócił do korzeni.

Dziś, na szczęście, znaleźć tam można tradycyjne menu: kotleta schabowego po chłopsku, Stroganowa z delikatnych płatków wołowiny ze śmietaną i pieczarkami, bigos z kilkoma gatunkami mięs i grzybami oraz wiele innych dań.

Nie wszystko co nowe znaczy lepsze, smaczniejsze - o czym zapewne nie jeden restaurator się przekonał. Zachowując tradycyjne lokale gastronomiczne, często posiadające ducha minionej epoki możemy śmiało konkurować z innymi kuchniami świata i przyciągać tym turystów.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com