TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
101 poznańskich cukierni ma już certyfikaty na wytwarzanie tradycyjnych rogali św. Marcina. Tylko certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego upoważnia cukiernie do używania nazwy "rogale świętomarcińskie".
reklama
Komisja degustowała i oceniała rogale prezentowane przez cukiernie. Oceniała m.in. wygląd, zapach, smak rogala, ale także rodzaj nadzienia, jakość wypieczonego ciasta oraz rodzaj polewy. Certyfikaty otrzymali cukiernicy, których wyroby wykonane są z ciasta półfrancuskiego i zawierają nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. O certyfikat walczyła rekordowa liczba 107 cukierni.
Certyfikację rogali świętomarcińskich po raz szósty zorganizowały Cech Cukierników i Piekarzy oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza we współpracy z Urzędem Miasta Poznania. 11 listopada - w dzień imienin Świętego Marcina - Poznaniacy zjadają ponad 400 ton rogali.
Znak towarowy Poznański Rogal Świętomarciński chroniony jest patentem. 19 listopada wchodzi w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami