TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-11-13 - Poznań: przyznano certyfikaty na produkcję rogali świętomarcińskich

101 poznańskich cukierni ma już certyfikaty na wytwarzanie tradycyjnych rogali św. Marcina. Tylko certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego upoważnia cukiernie do używania nazwy "rogale świętomarcińskie".

reklama


Komisja degustowała i oceniała rogale prezentowane przez cukiernie. Oceniała m.in. wygląd, zapach, smak rogala, ale także rodzaj nadzienia, jakość wypieczonego ciasta oraz rodzaj polewy. Certyfikaty otrzymali cukiernicy, których wyroby wykonane są z ciasta półfrancuskiego i zawierają nadzienie z białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. O certyfikat walczyła rekordowa liczba 107 cukierni.

Certyfikację rogali świętomarcińskich po raz szósty zorganizowały Cech Cukierników i Piekarzy oraz Wielkopolska Izba Rzemieślnicza we współpracy z Urzędem Miasta Poznania. 11 listopada - w dzień imienin Świętego Marcina - Poznaniacy zjadają ponad 400 ton rogali.

Znak towarowy Poznański Rogal Świętomarciński chroniony jest patentem. 19 listopada wchodzi w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej".



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com