TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W sobotę 1 sierpnia nastąpi inauguracja programu "Kulinarny Szlak Turystyczny", specjalnej inicjatywy marketingowej, mającej na celu promocję polskiej kuchni oraz związanych z nią zwyczajów, charakterystycznych potraw, jak również przekazywanie wiadomości o poszczególnych regionach Polski.
reklama
W projekcie bierze udział kilkanaście obiektów z Dolnego Śląska - regionu chętnie odwiedzanego przez polskich i zagranicznych turystów. Dzięki Kulinarnemu Szlakowi Turystycznemu będą oni mogli w zapoznać się z tradycyjną kuchnią polską. Każdy z obiektów w swoim menu oferować będzie dania z innego rejonu Polski. Powstało już logo akcji, w planach jest także zorganizowanie akcji promującej projekt oraz specjalne oznakowanie obiektów na szlaku. Klienci będą mogli również skorzystać z karty rabatowej.
Pomysł narodził się w głowach właścicieli firmy Sudety IT, organizujących od 14 lat różnorodne imprezy kulinarne w Polsce (m.in. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu czy Festiwal Kuchni Kresowej). Uznali oni, że jedną z większych, aczkolwiek niedostatecznie promowanych wartości narodowych jest polska kuchnia oraz związane z nią zwyczaje, charakterystyczne potrawy i składniki, jak również sztuka serwowania dań.
W ramach "Kulinarnego Szlaku Turystycznego" współpracujące w projekcie obiekty będą wdrażać także cykl spotkań z osobami związanymi z danym regionem Polski. Oprócz tego mają szkolić obsługę w zakresie informowania turystów o tym regionie, o jej tradycjach, atrakcjach czy kulturze. Uczestniczące w programie hotele i restauracje znajdują się w Jeleniej Górze, Karpaczu, Kowarach, Szklarskiej Porębie i Świeradowie Zdroju.
Projekt objął patronatem marszałek województwa dolnośląskiego oraz starostwo jeleniogórskie. Na wdrożenie całości projektu i skoordynowanie działań wszystkich 13 obiektów potrzebnych będzie co najmniej kilka miesięcy, sami organizatorzy na wypromowanie marki dali sobie pięć lat.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami