TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W Edynburgu jak grzyby po deszczu powstają restauracje mające w menu prawdziwy polski chleb.
reklama
Polski piekarz Sebastian Galewski jako pierwszy przekonał pracodawcę do wprowadzenia do sprzedaży polskiego chleba - podał "The Scotsman".
Piekarz Galewski wypieka chleb na podstawie tradycyjnej polskiej receptury i co ważniejsze jest on wyrabiany z mąki importowanej z Polski. Tak produkowany chleb wywarł niesamowite wrażenie na przedstawicieli branży gastronomicznej.
Jon Clemens - właściciel restauracji, w której pracuje Polak wraz z Peterem Fordem, byłym dyrektorem piekarni Ford’s the Bakers planują rozprowadzić w najlepszych restauracjach Edynburga chleb pieczony według tradycyjnej polskiej receptury. Przedsięwzięcie to ma kosztować 80 tysięcy funtów. Aktualnie przedsiębiorcy potwierdzają umowy, a regularne dostawy rozpoczną się już wkrótce.
Piekarnia zaopatrza w polski chleb obecnie Wannaburger Cambridge Bar, Caley Sample Rooms, oraz Seniors Open Golf w Muirfield. Niedawno rozpoczęła także dostawy chleba do lokalnych restauracji, w tym The Outsider i Gordon’s Trattoria.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami