TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-09-13 - Restauratorzy nie chcą inwestować w palarnie

W listopadzie zmienią się przepisy dotyczące zakazu palenia papierosów. Całkowity zakaz zostanie wprowadzony w lokalach gastronomicznych o powierzchni mniejszej niż 100 m kw. Większe lokale muszą wydzielić strefy dla palaczy.

reklama


Właściciele barów i restauracji boją się, że po wprowadzeniu nowelizacji ich obroty znacznie spadną. Mimo to nie chcą inwestować w budowę palarni. Niektóre ze względu na koszty przygotowania oddzielnych stref zdecydowały się na całkowity zakaz. Część z nich deklaruje, że gdy zauważy znaczący spadek obrotów to zdecyduje na budowę palarni.

Koszty budowy palarni nie są małe - albo konieczne jest wydzielenie choćby niewielkiego pomieszczenia z dobrym dostępem do kanału wentylacyjnego (i przy dużym wydmuchu powietrza należy się liczyć z wzrostem kosztów ogrzewania w zimie, a klimatyzacji latem), albo też trzeba poświęcić miejsce w lokalu lub przed lokalem na kabinę dla palaczy - ceny eleganckich kabin wynoszą od kilkunastu tysięcy (2-3 os.) do 40-50 tys. (za w pełni wyposażone kabiny z pochłaniaczami dla 5-7 osób). Do tego dochodzą koszty serwisu pomieszczeń/kabin i wymiany filtrów (niebagatelne w przypadku rozwiązań z pochłaniaczami dymu, zamiast z wydmuchem powietrza na zewnątrz).

Jak pokazują wyniki badań TNS OBOP - 54% właścicieli lokali gastronomicznych jest przygotowane na mniejsze obroty od listopada.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com