TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2004-03-22 - Problemy z HACCP

Od 1 maja br. właściciele firm zajmujących się przetwórstwem i dystrybucją żywności będą musieli wykazać, że ich produkt jest zdrowy. Gdyby jednak doszło do skażenia, system kontroli punktów krytycznych - HACCP - pomoże ustalić i dotrzeć do miejsca skażenia. Tysiące polskich firm spieszą się, by zdążyć do maja z wdrożeniem systemu.

reklama

Właściciele firm z branży spożywczej borykają się z problemami z dostępem do informacji na temat systemu, narzekają na brak czasu i pieniędzy; brakuje także rozporządzeń wykonawczych określających zasady HACCP.

Polska Federacja Producentów Żywności uważa, że trudności z wdrożeniem systemu spowodowane są m.in. faktem, iż stosowny zapis znalazł się dopiero w nowelizacji ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 31 października 2003 r.
Wielu polskich przedsiębiorców marzy, by mogli liczyć na gotowe instrukcje dotyczące wymogów zarejestrowania, jakie mogą otrzymać od wszystkich urzędów i instytucji kontrolujących funkcjonowanie zakładu ich koledzy z Hiszpanii.
Wsparcia polskim firmom udzieliła CIAA, Konfederacja Producentów Żywności i Napojów Krajów Unii Europejskiej. Odbyły się już pierwsze seminaria na ten temat; uczestniczyło w nich 155 firm.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com