TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2006-08-10 - Już niedługo Krakowskie święto pierogów - IV Festiwal Pierogów

W najbliższy weekend, świąteczne danie XIII w., czyli pierogi, po raz czwarty zawładną Krakowem. Walczyć o miano najsmaczniejszych będą pierogi ruskie, zkapustą i grzybami, z kaszą gryczaną i białym serem, ze szpinakiem, z mięsem, z soczewicą, z białym serem, z wiśniami, z węgierkami, z truskawkami, z borówkami, uszka, kołduny itd. Być może w szranki stanie również rosyjski pieróg, pieczony, na przykład z grzybami, albo pierogi obce, zwane ravioli, warenyky, pielmieni. W towarzystwie skwarek, cebulki, kwaśnej śmietany, masła, cukru. Gotowane lub podsmażane.

reklama



12 i 13 sierpnia, na Małym Rynku w Krakowie, odbędzie się IV Festiwal Pierogów. W konkursie o mistrzowski tytuł, wezmą udział podmioty gospodarcze. W pierwszym dniu, będą głosować wszyscy kosztujący, zwykli zjadacze pierogów - wybiorą zwycięzcę, który zostanie laureatem publiczności i otrzyma przechodnią statuetkę Kazimierza Wielkiego. Natomiast w niedzielę, wyłącznie jurorzy, wyłonią laureata i uhonorują go, przechodnią statuetką Świętego Jacka z Pierogami.

- Każdy Uczestnik Konkursu zobowiązany jest przygotować porcje degustacyjne 2 rodzajów pierogów. Kolejność przynoszenia pierogów zostanie ustalona drogą losowania. Porcje degustacyjne dla członków Jury przynoszone będą w neutralne miejsce wskazane przez Organizatora, skąd osoba oddelegowana przez Organizatora będzie je dostarczać do miejsca obrad Jury. Porcje degustacyjne serwowane członkom Jury zostaną przez Organizatora oznaczone wylosowanymi wcześniej numerami w celu uniemożliwienia rozpoznania, od którego Uczestnika Konkursu pochodzą - informuje regulamin konkursu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com