TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-03-12 - Tyrol dla prawdziwych smakoszy

Zimą Południowy Tyrol to nie tylko doskonale przygotowane trasy narciarskie, idealne warunki śniegowe i słoneczna pogoda, ale również wykwintne jedzenie. Bez zdejmowania nart można dotrzeć do schronisk położonych bezpośrednio przy stokach i skosztować dań kuchni regionalnej, łączącej smaki włoskie, tyrolskie i ladyńskie.

reklama


"Południowy Tyrol jest spełnieniem snu narciarza sybaryty. Słońce, śnieg poszarpane szczyty Dolomitów. Fenomenalna infrastruktura narciarska, zawsze przygotowane stoki, niekończące się trasy. Po dniu spędzonym na nartach można tutaj rozkoszować się tradycyjną kuchnią regionalną i najlepszymi włoskimi winami" - poleca Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magazynu "Wino", który przygotował subiektywną listę najciekawszych punktów kulinarnych na mapie Południowego Tyrolu.

W oÅ›rodku Alta Badia schronisko La Villa Club Moritzino serwuje najlepsze w regionie owoce morza. Po kolacji, na nartach lub snowboardzie można zjechać do miasta czarnÄ… trasÄ… oÅ›wietlanÄ… przez ratraki. Miejsce to doceniÅ‚ m.in. Tom Cruise ze swojÄ… żonÄ… Katie Holmes. Natomiast w schronisku Rifugio Santa Croce warto skusić siÄ™ na Kaiserschmarrn, czyli tzw. omlet cesarski, typowy regionalny deser podobny do naleÅ›ników, podawany z żurawinÄ…. Schronisko Rifugio Scotoni w San Cassiano/St. Kassian poÅ‚ożone na koÅ„cu szlaku skitourowego Della Grande Guerra/Gebirgsjäger jest znane ze wzglÄ™du na dania miÄ™sne z grilla. Koneserzy mocniejszych trunków mogÄ… wypić najlepszÄ… grappÄ™ w Jimmy Hütte. Kurort narciarski Alta Badia sÅ‚ynie również z najlepszego carpaccio z woÅ‚owiny dostÄ™pnego w Ütia Saraghes oraz z makaronu aglio olio serwowanego w restauracji Punta Trieste poÅ‚ożonej wysoko nad miejscowoÅ›ciÄ… Corvara. Restauracja w Hotelu La Perla w Corvarze może poszczycić siÄ™ gwiazdkÄ… Michelin.

W dolinie Plan de Corones/Kronplatz roi siÄ™ od restauracji i gospód, gdzie podawane sÄ… np. najlepsze knedle na stoku (restauracja Oberegger Alm), peÅ‚noziarnisty makaron z górskim serem, a na deser Apfelstrudel (Marchner Hütte). Natomiast restauracja Ücia Bivacco jest godna polecenia ze wzglÄ™du na pyszne miÄ™so z grilla i najlepszÄ… grappÄ™ w dolinie.

OÅ›rodek narciarski Val Gardena/Gröden sÅ‚ynie z najsmaczniejszych żeberek w okolicy (Sophie Hütte na stoku Secedy), bogatej listy win (dostÄ™pnej w restauracji Baita Daniel) oraz z najlepszych daÅ„ z ryb i owoców morza serwowanych w schronisku Emilio Comici. Åšwieżość zapewnia im codzienny transport znad Adriatyku, gdzie wÅ‚aÅ›ciciel ma wÅ‚asne Å‚owiska.

W dolinie Alpe di Siusi/Seiser Alm szef kuchni restauracji Gostner Schwaige tworzy wyÅ›mienite dania, wykorzystujÄ…c kwiaty z alpejskich pastwisk. Do Sanon Hütte warto wybrać siÄ™, by nie tylko dobrze zjeść, ale również podziwiać Sassolungo (jeden z najbardziej znanych szczytów w Dolomitach).

W ośrodku narciarskim Merano 2000 w restauracji Waidmannalm dostaniemy najlepszy sznycel wiedeński, a w dolinie Val Senales/Schnnalstal w schronisku Bella Vista można zjeść wspaniały Apfelstrudel jednocześnie podziwiając lodowiec Schnlstal/Vinschgau.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com