TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W ubiegłą sobotę w na Krakowskim Kazimierzu odbywał się Festiwal Zupy- znakomite jury w składzie : Piotr Bikont i Robert Makłowicz oceniało walory 37 zup.
reklama
Bezkonkurencyjna okazała się zupa oliwkowa przygotowana przez kucharzy z restauracji "Moment Cafe", druga lokata przypadła w udziale zupie "Kim Chi Jige" z Edo Shusi Bar, natomiast trzecie miejsce zajęła zupa tajska ugotowana przez zespół portalu "Cracow life" o wdzięcznej nazwie "Tallulah". Produkt importowy - żurek na żętycy z zajęczym szczawiem przywieziony z Bukowiny Tatrzańskiej otrzymał wyróżnienie. Nagrodami w konkursie były dyplomy ze Złotą, Srebrną i Brązową Paterą.
Można powiedzieć, że Kazimierz opływał w sobotę w pysznościach ponieważ uczestnicy konkursu aby wziąć udział musieli ugotować 10l zupy - uczestnicy indywidualni i 30l restauratorzy oraz podać przepis na jej wykonanie. Ponieważ Festiwal był okazją do popróbowania specjałów na Placu Nowym ustawiły się kolejki amatorów serowej, czosnkowej rybnej czy grzybowej.
Dyrektor Teatru KTO Jerzy Zoń, organizator tej imprezy sam nazywa ją "artystycznym piknikiem familijnym" i podkreśla, że chodzi tu głównie o dobrą zabawę i dzielenie się nowatorskimi pomysłami, a przede wszystkim budowanie więzi międzyludzkiej.
Program Festiwalu wzbogacono o występy kabaretu Kuzyni, Anny Treter, Pauliny Bisztygi i Joanny Słowińskiej z zespołami.
© 2025 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami