TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-03-26 - Restauratorzy wycofają tuńczyka błękitnopłetwego?

Organizacja ekologiczna o charakterze międzynarodowym WWF (dawniej World Wildlife Fund) apeluje do restauratorów, by ci nie przyrządzali potraw z tuńczyka błękitnopłetwego.

reklama


Coraz większą popularnością na rynku gastronomicznym cieszy się sushi. Z tego powodu tuńczyki są masowo wyławiane.

WWF twierdzi, że jest to zagrożony gatunek. Wcześniej organizacji nie udało się wprowadzić zakazu połowów tuńczyka błękitnopłetwego. Podczas obrad Konwencji Waszyngtońskiej w Katarze tylko 43 państwa, m.in. cała Unia Europejska, poparły propozycję wprowadzenia zakazu, ale aż 72 były przeciw.

Tuńczyk błękitnopłetwy to największy z tuńczyków, do 700 kg. Jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. W USA kosztuje - sprzedawany zwykle obcokrajowcom - od 13 do 22 dolarów za kilogram. Wysyłany samolotem do Japonii ten sam świeży tuńczyk jest sprzedawany na targu po 360 dolarów za kilogram.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com