TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Organizacja ekologiczna o charakterze międzynarodowym WWF (dawniej World Wildlife Fund) apeluje do restauratorów, by ci nie przyrządzali potraw z tuńczyka błękitnopłetwego.
reklama
Coraz większą popularnością na rynku gastronomicznym cieszy się sushi. Z tego powodu tuńczyki są masowo wyławiane.
WWF twierdzi, że jest to zagrożony gatunek. Wcześniej organizacji nie udało się wprowadzić zakazu połowów tuńczyka błękitnopłetwego. Podczas obrad Konwencji Waszyngtońskiej w Katarze tylko 43 państwa, m.in. cała Unia Europejska, poparły propozycję wprowadzenia zakazu, ale aż 72 były przeciw.
Tuńczyk błękitnopłetwy to największy z tuńczyków, do 700 kg. Jest jedną z najcenniejszych ryb na świecie. W USA kosztuje - sprzedawany zwykle obcokrajowcom - od 13 do 22 dolarów za kilogram. Wysyłany samolotem do Japonii ten sam świeży tuńczyk jest sprzedawany na targu po 360 dolarów za kilogram.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami