TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-02-25 - ARSS: powstanie 350 franczyzowych barów i pizzerii

Według ekspertów branży, w tym roku w Polsce przybędzie 350 franczyzowych lokali gastronomicznych. Coraz więcej przedsiębiorców jest bowiem zainteresowanych inwestycjami w gastronomię - napisał "Puls Biznesu".

reklama


W 2009 roku w Polsce powstało ok. 300 punktów gastronomicznych opartych na franczyzie. Ich uruchomienie pochłonęło łącznie blisko 90 mln zł - podają eksperci Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych (ARSS).

Najlepiej na polskim rynku rozwijają się pizzerie i fast foody. W 2009 roku powstało 140 pizzerii - pod 26 różnymi markami. W tym jednak najwięcej, bo aż 40 pod marką Gruby Benek oraz po 25-30 lokali Biesiadowo i Da Grasso. Barów szybkiej obsługi przybyło około 100. Najwięcej nowych lokali, bo 34 powstało pod logo New York Hot Dog, 19 barów Subway i 17 McDonaldsów.

Z badań wynika, że inne segmenty gastronomii (restauracje, kawiarnie) nie cieszyły się tak dużym powodzeniem. Powodem był kryzys i małe zainteresowanie przedsiębiorców.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com