TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2005-11-22 - Rośnie liczba restauracji w Polsce!

W Polsce będzie coraz więcej restauracji i barów zrzeszonych w sieciach - prognozuje GfK Polonia. Z najnowszego sondażu tego instytutu wynika również iż rośnie, choć nieznacznie, liczba całorocznych punktów gastronomicznych.

reklama


Rynek gastronomiczny w Polsce, na którym działają zarówno duże sieci restauracji międzynarodowych, jak i małe niezależne punkty gastronomiczne, jest rynkiem bardzo rozdrobnionym. Nadal tylko około 10 proc. punktów całorocznych jest zrzeszonych w sieciach - napisali autorzy sondażu.

Sondaż pokazał, iż od dwóch lat dynamicznie rozwijają się punkty należące do sieci gastronomicznych. Natomiast liczba punktów sezonowych utrzymuje się mniej więcej na stałym poziomie, choć na ich liczbę oraz osiągane przychody największy wpływ mają warunki pogodowe.

Obecnie w naszym kraju jest 58 000 punktów gastronomicznych, z czego ponad 3/4 to punkty z kategorii HoReCa, czyli Hotel-Restaurant-Catering, działające przez cały rok. Ciekawostką jest fakt, iż tylko 40% całorocznych lokali wdrożyło już system kontroli jakości HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Odsetek ten dla punktów sezonowych jest jeszcze niższy i wynosi 15%.

Według sondażu Polacy o wiele mniej chętnie jadają poza domem niż przeciętni Europejczycy. Ale liczba osób korzystających w Polsce z usług lokali gastronomicznych stale rośnie - głównie ze względu na wzrost osiąganych przychodów i zmniejszenie ilośći posiadanego czasu wolnego.

Sondaż GfK został przeprowadzony w lipcu 2005 roku na reprezentatywnej próbie 1000 konsumentów. Zbadano również 850 całorocznych punktów gastronomicznych.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com