TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w drugiej edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii "Wyroby z dziczyzny i runa leśnego". Nagrodzona potrawa to: pasztet z dzika w cieście podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego.
reklama
Tradycje myśliwskie i łowieckie od wieków związane były z historią Borów Dolnośląskich i Zamku Kliczków. Stanowiły uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego. Bory Dolnośląskie obfitowały w zwierzynę, dlatego też w regionalnej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt w Zamku Kliczków odbywających się po polowaniach. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych.
Jednym z nich jest przepis na pasztet z dzika sporządzony przez kucharza Księcia zu Solms - Baruth. Obecni Gospodarze Zamku Kliczków otrzymali go w postaci rękopisu od potomków rodziny Zu Solms Baruth - ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków. Składniki potrawy są esencją wszystkiego co najlepsze w Regionie Borów Dolnośląskich - mięso z dziczyzny, leśne przyprawy oraz nadające potrawie niepowtarzalny aromat i smak grzyby z okolicznych lasów.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami