TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2007-07-20 - Jednak będzie unijny certyfikat dla oscypka?

Oscypek, jako produkt regionalny nadal walczy o uzyskanie unijnego certyfikatu. Procedura rejestracji oscypka została wstrzymana w lutym, kiedy to Słowacja zaczęła rościć sobie prawo do produkcji sera o takiej nazwie. Nadal jest jednak szansa na unijny certyfikat dla oscypka, bo sprawą zajęła się UE.

reklama


Obecnie Polska i Słowacja doszły do porozumienia w tej sprawie, dlatego Bruksela ponownie zajęła się sprawą. Władze ustaliły, że po polskiej stronie Tatr będzie produkowany oscypek, a po słowackiej osztiepok.

Porozumienie jest teraz tłumaczone przez Komisję Europejską. Musi sprawdzić, czy się coś nie zmieniło w dokumentacji dotyczącej produkcji oscypka, którą Polska dostarczyła w ubiegłym roku, a Komisja już przyjęła. Jeśli nie będzie żadnych przeszkód, góralski ser stanie się regionalną specjalnością. Oscypek otrzyma unijne logo i będzie produkowany według tradycyjnej receptury, tylko w kilku powiatach południowej Polski.

Kłopoty oscypka spowodowały, że w walce o logo UE wyprzedziła go bryndza podhalańska. Niecałe 3 tygodnie temu, właśnie bryndza została pierwszym polskim produktem regionalnym we Wspólnocie Europejskiej.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com