TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2008-08-01 - Czy żubr w menu restauracji może być prawdziwym żubrem?

Polskie restauracje coraz częściej umieszczają w swoich ofertach potrawy z żubra. Niektórzy jednak powątpiewają, czy to są rzeczywiście potrawy z żubra - pisze "Dziennik Polski".

reklama


Na pewno na stoły nie trafiają żubry od nas - zapewnia Marek Świderski, nadleśniczy Nadleśnictwa Lasów Państwowych w Niepołomicach. Mamy hodowlę zamkniętą, pod ścisłą kontrolą, tutaj nie dokonuje się odstrzałów. Natomiast w Białowieskim Parku Narodowym, w największej w Polsce ostoi żubra, dokonywane są odstrzały tych zwierząt - dodaje.

Małgorzata Karaś, dyrektorka BPN wyjaśnia, że rozstrzeliwane są żubry chore, osłabione lub niesprawne w wyniku wypadków. Mięso jest wykorzystywane jako karma dla drapieżników w naszej puszczy a nie sprzedawane do gastronomii.

Dyrektorka BPN zastanawia się czy we wszystkich lokalach, w których podaje się żubra, rzeczywiście jest to mięso z tego zwierzęcia.

- Być może część dań przyrządzona jest ze spokrewnionego z żubrem bizona - powiedziała osoba z Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com