TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2010-02-09 - Już w czwartek zawody w jedzeniu pączków w krakowskim Wierzynku

Już jutro, Tłusty Czartek. Jest to udany dzień dla cukierni i kawiarni. Każdy Polak zjada bowiem tego dnia co najmniej 3 pączki.

reklama


Według cukierników, prawdziwy pączek musi mieć dobrą pomadę i jasną obwódkę. W Tłusty Czartek zainteresowaniem cieszą się również faworki, czy róże karnawałowe.

W czwartek (11.02.2010) o godz. 10 w krakowskiej restauracji Wierzynek odbędą się mistrzostwa w jedzeniu pączków. Do rywalizacji stanie 10 śmiałków. Będą mieli do dyspozycji góry pączków, trochę wody mineralnej i tylko 5 minut.

Obecnie rekord Krakowa w jedzeniu pączków zajął Marek Unger - w 2007 roku zjadł 12 ciastek.

Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com