TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Już jutro, Tłusty Czartek. Jest to udany dzień dla cukierni i kawiarni. Każdy Polak zjada bowiem tego dnia co najmniej 3 pączki.
reklama
Według cukierników, prawdziwy pączek musi mieć dobrą pomadę i jasną obwódkę. W Tłusty Czartek zainteresowaniem cieszą się również faworki, czy róże karnawałowe.
W czwartek (11.02.2010) o godz. 10 w krakowskiej restauracji Wierzynek odbędą się mistrzostwa w jedzeniu pączków. Do rywalizacji stanie 10 śmiałków. Będą mieli do dyspozycji góry pączków, trochę wody mineralnej i tylko 5 minut.
Obecnie rekord Krakowa w jedzeniu pączków zajął Marek Unger - w 2007 roku zjadł 12 ciastek.
Tłusty czwartek to w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami