TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2014-02-06 - Kto będzie na EuroGastro 2014?

W dniach 26 - 28 marca 2014 roku odbędzie się 18 edycja Targów Gastronomicznych EuroGastro 2014. Swoją obecność potwierdzili już między innymi Robert Sowa oraz Marcin Budynek.

reklama


Targi odbędą się w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie

Na Targach EuroGastro zwiedzający mają możliwość zapoznania się z ofertą produktów, półproduktów, sprzętów oraz rozwiązań dla sektora HoReCa. Impreza jest także miejscem poszukiwania kulinarnych inspiracji i doskonalenia swoich umiejętności w tym zakresie. " Co roku na EuroGastro odbywają się konkursy i pokazy organizowane przez branżowych mistrzów. Dla młodych adeptów gastronomii to doskonała okazja, aby podszkolić warsztat pod okiem najlepszych, a także zaprezentować swoje umiejętności. Dla osób, które mają już ugruntowaną pozycję w restauracyjnych kuchniach, to z kolei szansa na poznanie nowych trendów." - powiedział Grzegorz Sendor, koordynator Targów EuroGastro.

Po raz pierwszy podczas targów odbędzie się jeden z etapów programu "Gotuj lokalnie", który jest organizowany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka oraz Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi. Celem konkursu jest promowanie tradycyjnych polskich produktów żywnościowych oraz wspieranie lokalnego potencjału. W ramach tego projektu, trzeciego dnia imprezy odbędzie szkolenie dla nauczycieli szkół gastronomicznych. Szefowie kuchni pokażą jak tworzyć nowe trendy wykorzystując produkty z danego regionu. Towarzyszący konkurs wyłoni najsmaczniejsze danie stworzone na bazie produktów z regionu Małopolski. Zwycięzcę wybiorą Robert Sowa oraz Jerzy Pasikowski.

Pierwszego dnia targów odbędzie się dziewiąta edycja Festiwalu Kuchni Greckiej, który promuje tradycyjną kuchnie grecką. Teo Vafidis, szef kuchni i ambasador greckiej kultury zaprasza młodych kucharzy do wzięcia udziału w projekcie. Podstawowymi produktami są greckie specjały połączone z krewetkami tygrysimi. Otwarcia greckiego festiwalu dokona Ambasador Grecji w Polsce, Tasia Athanasiu. Swoją obecność potwierdził też o. Epifanios Milopotaminos, mnich ze świętej Góry Athos, który jest szefem klasztornej kuchni. Nagroda w konkursie jest tygodniowy pobyt w Grecji.

Drugiego dnia targów zostanie przeprowadzona VI edycja konkursu Roberta Sowy. Projekt ten skierowany jest do uczniów szkół gastronomicznych oraz początkujących kucharzy. Osoby, które nie ukończyły 23 lat i zostały zarekomendowane przez szefa kuchni mogą wziąć udział w konkursie "Kulinarny Talent 2014". Laureaci mają szansę zaprezentować się szerokiemu gronu specjalistów z branży kulinarnej.

Powyższe konkursy odbywają się przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com