TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-07-22 - Prawo przeszkadza restauratorom

Właściciele lokali gastronomicznych zlokalizowanych na dworcach kolejowych skarżą się na brak klientów. Zdaniem przedsiębiorców, zakaz picia alkoholu w takich miejscach uderza w drobne sieci gastronomiczne.

reklama


Eksperci z branży gastronomicznej są zdania, że możliwość sprzedaży alkoholu zwiększyłaby ich wyniki nawet o 30 procent.

To właśnie absurdalne prawo uniemożliwiające picie alkoholu na dworcach kolejowych jest główną przeszkodą w otwieraniu lokali w takich miejscach. Dlatego właściciele barów, kawiarni wolą otwierać swoje placówki w przydworcowych centrach handlowych. W związku z czym jeśli chodzi o wykorzystanie powierzchni handlowej na polskich dworcach, jest ona zajęta średnio w 55 procentach.

Paradoksalnie alkohol można spożywać w wagonach Warsu, ale na dworcach już nie. Według sieci gastronomicznych to ewenement na skalę europejską.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com