TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Właściciele lokali gastronomicznych zlokalizowanych na dworcach kolejowych skarżą się na brak klientów. Zdaniem przedsiębiorców, zakaz picia alkoholu w takich miejscach uderza w drobne sieci gastronomiczne.
reklama
Eksperci z branży gastronomicznej są zdania, że możliwość sprzedaży alkoholu zwiększyłaby ich wyniki nawet o 30 procent.
To właśnie absurdalne prawo uniemożliwiające picie alkoholu na dworcach kolejowych jest główną przeszkodą w otwieraniu lokali w takich miejscach. Dlatego właściciele barów, kawiarni wolą otwierać swoje placówki w przydworcowych centrach handlowych. W związku z czym jeśli chodzi o wykorzystanie powierzchni handlowej na polskich dworcach, jest ona zajęta średnio w 55 procentach.
Paradoksalnie alkohol można spożywać w wagonach Warsu, ale na dworcach już nie. Według sieci gastronomicznych to ewenement na skalę europejską.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami