TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-05-26 - Zurych: kulinarny zawrót głowy

Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Miasto przyciąga topowymi restauracjami odznaczonymi gwiazdkami Michelin oraz przytulnymi knajpkami oferującymi przepyszne jedzenie i domową atmosferę. W klimatycznych kawiarniach, oprócz kawy i wypieków, znajdziemy ukojenie po całodniowym zwiedzaniu miasta. A jeżeli to za mało, zawsze można udać się do nieco bardziej nietypowych miejsc, jak restauracja znajdująca się na terenie dawnej fabryki lub taka, z której można podziwiać, zapierającą dech w piersiach, panoramę miasta.

reklama


Miasto może pochwalić się ogromną kulinarną kreatywnością. Szczególnie przyjemnie robi się w Zurychu wiosną i latem, kiedy można delektować się pysznościami na świeżym powietrzu, w otoczeniu bujnej zieleni lub w ogródkach przy brzegu rzeki. Miłośnicy potraw z grilla powinni zajrzeć do baru Vorderer Sternen, który słynie z najlepszej tego typu kuchni. W chłodniejsze dni można wybrać się do legendarnej restauracji Kronenhalle, miejsca cieszącego się dużą popularnością wśród hollywoodzkich gwiazd. Goście mogą się tu delektować wyśmienitym jedzeniem w otoczeniu prawdziwej sztuki oryginalnych obrazów Picassa i Miró. Amatorzy kuchni jarskiej, powinni koniecznie spróbować dań serwowanych w Hiltl, najstarszej restauracji wegetariańskiej w Europie oraz w Tibits, pierwszym tego typu miejscu z daniami na wynos. Ciekawym punktem na kulinarnej mapie Zurychu, jest także Blinde Kuh, pierwsza na świecie restauracja prowadzona przez osoby niewidome, w której panuje kompletna ciemność.

Kulinarny Zurych, został doceniony nie tylko przez smakoszy lokalnej kuchni, ale także przez autorytety w dziedzinie gastronomii. Ponad 40 tutejszych restauracji zostało odznaczonych punktami przyznawanymi przez prestiżowy przewodnik Gault Millau, a trzech pracujących w Zurychu szefów kuchni otrzymało po 1 gwiazdce Michelin: Marcus G. Lindner z restauracji Mesa, Martin Surbeck z restauracji Sein oraz Christian Nickel z resturacji Spice w hotelu Rigiblick. Jednak tutejszą gwiazdą, jest niewątpliwie Heiko Nieder, szef kuchni w restauracji Dolder Grand, zdobywca 17 punktów Gault Millau oraz dwóch kulinarnych Oscarów - gwiazdek Michelin. Jego kuchnię charakteryzuje niesamowicie szeroki i różnorodny wachlarz dań, wynikający z miłości do eksperymentowania.

Niewiele osób wie, że korzenie uprawy kakao siÄ™gajÄ… roku 600 n.e., kiedy to Majowie zamieszkujÄ…cy tereny Ameryki Åšrodkowej, używali ziaren kakaowca do przyrzÄ…dzania sycÄ…cego i bardzo popularnego napoju o nazwie “xocolatl", od którego to sÅ‚owa wywodzi siÄ™ współczesna nazwa czekolady. W XVI wieku, hiszpaÅ„scy konkwistadorzy przywieźli pierwsze ziarna kakaowca do swojej ojczyzny, skÄ…d rozpowszechnili je na caÅ‚Ä… EuropÄ™. W tamtych czasach, czekolada w formie pitnej byÅ‚a nie tylko szalenie modna, ale i okreÅ›laÅ‚a status spoÅ‚eczny, zwÅ‚aszcza w krÄ™gach arystokratycznych. W 1819 roku, w miejscowoÅ›ci Corsie, Szwajcar François-Louis Cailler, otworzyÅ‚ jednÄ… z pierwszych fabryk czekolady na Å›wiecie. Zaraz po tym, szaleÅ„stwo na punkcie czekolady, jej produkcji, jak i smakowania, ogarnęło caÅ‚y kraj. Kolejnym znanym prekursorem szwajcarskiej czekolady byÅ‚ Rudolf Sprüngli, który w 1845 roku otworzyÅ‚ pierwszÄ… fabrykÄ™ czekolady w Zurychu. DziÅ› szwajcarskie wyroby czekoladowe cieszÄ… siÄ™ ogromnÄ… popularnoÅ›ciÄ… na caÅ‚ym Å›wiecie. Åšwiadczy o tym choćby fakt, że pierwsze skojarzenie ze SzwajcariÄ…, to najczęściej "czekolada".

Niemal na każdej wiÄ™kszej ulicy w Zurychu, można znaleźć sklepy specjalizujÄ…ce siÄ™ w bajecznych wyrobach czekoladowych. Jednym z najbardziej polecanych przez lokalnych znawców czekoladowej sztuki jest sklep wspomnianego już wczeÅ›niej Rudolfa Sprüngli - Confiserie Sprüngli, sÅ‚ynÄ…cy z legendarnych ciasteczek Luxemburgerli, czyli makaroników w najróżniejszych smakach i kolorach. Kolejnymi, godnymi polecania, miejscami sÄ…: sÅ‚ynÄ…cy z eleganckich trufli z szampaÅ„skim nadzieniem sklep Teuscher, Vollenweider, w którym można spróbować kultowego ciasta "żyrafa", robionego wedÅ‚ug Å›ciÅ›le tajnego przepisu, a także Markus, zlokalizowany na najmodniejszej ulicy w Zurychu - Bahnhofstrasse, oferujÄ…cy klientom możliwość podpatrzenia sztuki przyrzÄ…dzania pralinek, dziÄ™ki specjalnym pokazom na żywo.

Czekolady używa siÄ™ także do produkcji popularnych zuryskich ciasteczek - “Hüppen" (na zdjÄ™ciu), czyli dwukolorowych kruchych rureczek z orzechowym wypeÅ‚nieniem. Warto dodać, że ten lokalny przysmak, robiony jest z produktów najwyższej jakoÅ›ci, w tym najlepszej czekolady. To jedna z najpopularniejszych, a przy okazji najsmaczniejszych, pamiÄ…tek z wizyty w Zurychu.

Pod jakie adresy warto zajrzeć w Zurychu: Zunfthaus zur Wagg, Münsterhof 8 - to idealne miejsce dla wszystkich ceniÄ…cych eleganckie wnÄ™trze, kreatywność w kuchni oraz najwyższÄ… jakość, Les Halles, Pfingstweidstrasse 6 - mieszczÄ…ca siÄ™ na terenie dawnego magazynu, w najmodniejszej dzielnicy miasta Zurich- West, restauracja oferuje kuchniÄ™ Å›ródziemnomorskÄ…. Dodatkowo, znajduje siÄ™ tu market z produktami ekologicznymi. Hiltl, Sihlstrasse 28 - otwarta w 1898 roku przez Ambrosiusa Hiltl’a, byÅ‚a pierwszÄ… wegetariaÅ„skÄ… restauracjÄ… w Europie. Tutejsze menu oferuje ponad 100 przepysznych jarskich daÅ„. LaSalle, Schiffbaustresse 4 - restauracja znajduje siÄ™ w przepiÄ™knym, zbudowanym ze szkÅ‚a, kompleksie teatralnym Schauspielhaus. Króluje tu kuchnia francuska oraz wÅ‚oska. Die Waid, Waidbadstrasse 45 - to idealne miejsce dla wszystkich, którzy lubiÄ… delektować siÄ™ znakomitym jedzeniem na Å›wieżym powietrzu, a to za sprawÄ… dużego tarasu, z którego można podziwiać panoramÄ™ miasta.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com