TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Sezon wakacyjny w pełni. Fiskus już zapowiedział wzmożone kontrole drobnych przedsiębiorstw pod kątem wydawania paragonów za sprzedane usługi. Z kolei inspektorzy z wojewódzkich placówek Inspekcji Handlowej zapowiadają wzmożone kontrole lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych.
reklama
Rzeczniczka Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Małgorzata Cieloch apeluje, by kupując różnego rodzaju potrawy szczególnie w takich barach, które ustawiane są wyłącznie na okres turystyczny zwrócić baczniejszą uwagę na warunki sanitarne, w których posiłki zostały przygotowane.
Pod lupę kontrolerów trafią bary, restauracje oraz budki z jedzeniem zlokalizowane w najpopularniejszych o tej porze roku nadmorskich i górskich miejscowościach turystycznych.
Rzeczniczka dodaje też, że z roku na rok kontrole sanitarne wykazują coraz mniej nieprawidłowości w przygotowywaniu i serwowaniu w lokalach potraw klientom. Przypomina też konsumentom, że posiłki niespełniające ich wymagań można reklamować.
W ubiegłym roku inspektorzy odkryli kilka przypadków nieprawidłowości w wadze potraw, okazało się, że część restauratorów serwowało dania o mniejszej wadze, niż ta zadeklarowana.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami