TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-06-29 - La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina Warsaw na liście najlepszych restauracji w regionie

5 czerwca 2011, podczas ceremonii zamkniÄ™cia “Dining Guide Food Show" w Budapeszcie, ogÅ‚oszono po raz pierwszy listÄ™ 10 Najlepszych Restauracji w Europie Åšrodkowo-Wschodniej. La Rotisserie jako jedyna polska restauracja znalazÅ‚a siÄ™ na tej prestiżowej liÅ›cie.

reklama


Cieszący się największym uznaniem na Węgrzech magazyn o turystyce kulinarnej, Dining Guide, opublikował po raz pierwszy ranking restauracji w Europie Środowko-Wschodniej, które będą walczyć o nagrodę CEEfood (Central and Eastern Europe Food). Celem organizatorów jest ustanowienie dorocznej tradycji wręczania statuetek najlepszym restauracjom w regionie, na wzór 7th Hungarian TOP 10.

W dwufazowym konkursie wzięły udział restauracje z dziesięciu państw: Bułgaria, Czechy, Chorwacja, Polska, Węgry, Rumunia, Serbia, Słowacja, Słowenia oraz Turcja. W pierwszej fazie eksperci nominowali najlepsze restauracje ze swojego kraju, które następnie zostały poddane dogłębnej ocenie i testom przez międzynarodowe jury CEEfood.

CEEfood jest całkowicie niezależną organizacją, której jury anonimowo odwiedza restauracje, testuje je i płaci za wszystkie posiłki. Aby wziąć udział w konkursie restauracja nie musi spełniać żadnych szczególnych wymogów, sprzedawać konkretnych produktów, ani też przedstawić długiej historii swojej działalności lub listy wcześniej zdobytych nagród.
.
W dziesięciostopniowej skali oceniane były między innymi również: technologia, atmosfera w restauracji, prezentacja. Zwycięzca CEEfood zostanie ogłoszony pod koniec roku.

ZwieÅ„czeniem WÄ™gierskiego Dining Guide Food Show byÅ‚a ekskluzywna, niedzielna gala, w której uczestniczyÅ‚y restauracje Hungary’s Chateau Visz oraz Arany Kaviár, zaÅ› szefowie kuchni topowych restauracji ze SÅ‚owacji, Czech, Turcji, Serbii i SÅ‚owenii przygotowali wyszukanÄ… kolacjÄ™ degustacyjnÄ… dla wszystkich uczestników wieczoru. WÅ›ród popisowych daÅ„ znalazÅ‚y siÄ™ specjaÅ‚y kuchni regionu, miÄ™dzy innymi wÄ™dzony jÄ™zor woÅ‚owy z groszkowym purée, suszonymi jabÅ‚kami i pieczonÄ… cebulkÄ… z majerankiem; gotowana na wolnym ogniu jagniÄ™cina nadziewana liśćmi winogron podawana z jogurtem i domowym, sÅ‚odkim sosem chilli.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com