TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-12-15 - Wigilijny Małopolski Smak

Już w piątek, tj 16 grudnia, w Krakowie rozpocznie się trzecia edycja "Wigilijnego Małopolskiego Smaku". Jest to świąteczna odsłona "Małopolskiego Festiwalu Smaku", w czasie której na Rynku Głównym w Krakowie będzie można poznać i kupić przeróżne małopolskie produkty

reklama

- tradycyjne, a przede wszystkim świąteczne. Organizatorem wydarzenia jest Województwo Małopolskie.

Przez cztery dni, od piątku (16 grudnia) do poniedziałku (19 grudnia) na stoiskach ustawionych w centrum krakowskiego Rynku Głównego pojawią się nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania świąteczne (uszka, czerwony barszczyk, kapusta z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z "Małopolskiego Festiwalu Smaku".

W tegorocznym finale (odbył się on w ostatni weekend wakacji na placu Wolnica) Grand Prix zdobyła polędwica faszerowana suską sechlońską, a wyróżniono: sułkowicką krzonówkę, salceson golonkowy Podstolego, jajecznicę po królewsku, karpia zatorskiego w zalewie octowej, korzennego fileta śledziowego i placki po andrychowsku. Wiele z tych produktów będzie dostępnych podczas "Wigilijnego Małopolskiego Smaku".

Tegoroczny "Wigilijny Małopolski Smak" to już trzecia odsłona imprezy organizowanej przez Województwo Małopolskie, którą zapoczątkowano w 2009 roku. "Wigilijny Małopolski Smak" będzie jednym z wydarzeń towarzyszących Targom Bożonarodzeniowym, które trwają na krakowskim Rynku już od końca listopada. Nawiązują one do handlowej przeszłości tego miejsca, a towarzyszy im wiele imprez kulturalnych.

"Małopolski Festiwal Smaku" i "Wigilijny Małopolski Smak" to imprezy promujące turystykę kulinarną, która staje się w województwie małopolskim coraz popularniejsza.

- Małopolska ma już teraz 50 pozycji na ciągle powiększającej się "Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych". Aż 10 produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty (redykołka, chleb prądnicki, kiełbasa lisiecka, obwarzanek krakowski, suska sechlońska, jabłka łąckie, karp zatorski, fasola "Piękny Jaś z Doliny Dunajca", oscypek i bryndza podhalańska). Mamy nadzieję, że lista ta będzie się powiększać. W przyszłości z pewnością będziemy jeszcze wielokrotnie czerpać z tego bogactwa - podkreśla Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Turystyki, Sportu i Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Dziedzictwo kulinarne Małopolski stało się jednym z głównych "składników", branych pod uwagę podczas tworzenia wielu produktów turystycznych w regionie. Są wśród nich m.in.: szlak agroturystyczny "Małopolska Wieś Pachnąca Ziołami", "Małopolska Miodowa Kraina", "Małopolska Trasa Smakoszy", "Szlak Oscypkowy" oraz "Na Śliwkowym Szlaku".



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com