TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2011-05-20 - "Menu Bez Tajemnic": z czego składają się restauracyjne dania?

W maju 2011 r. Bistro Melon (SGH w Warszawie) rozpoczął realizację ogólnopolskiego programu firmy Unilever Food Solutions. Jego celem jest wzbogacenie restauracyjnych menu o informacje dotyczące zawartości białka, tłuszczów, węglowodanów oraz kalorii w serwowanych daniach.

reklama


Jak wynika z badań World Menu Report, które objęły swym zasięgiem również Polskę, prawie 88 proc. osób stołujących się poza domem chce znać dodatkowe informacje na temat konsumowanych dań, co wynika zarówno ze świadomej diety konsumentów jak i zainteresowaniem zdrowym żywieniem.

"Menu Bez Tajemnic" jest programem, który ma zainspirować restauratorów oraz właścicieli innych lokali gastronomicznych do zawarcia w swoim menu szczegółowych informacji (ilość węglowodanów, białka, tłuszczy, kalorii i ich dziennego zapotrzebowania).

Na początku projekt będzie realizowany w kilku wybranych lokalach, m.in. w Melonie. Menu restauracji nie ulegnie zmianie, jednak opisy poszczególnych dań zostaną wzbogacone o dodatkowe informacje. W maju studenci i wykładowcy będą mieli możliwość wyboru dania na podstawie nie samych nazw, ale ich składu.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com