TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Wzrasta liczba turystów, którzy ze względu na lokalna kuchnię wybierają Hiszpanię na miejsce swojego wypoczynku.
reklama
Według danych zaprezentowanych przez Instytut Studiów Turystycznych, w ubiegłym roku Półwysep Iberyjski odwiedziło 7,5 mln zagranicznych turystów, którzy przyjechali spróbować miejscowych dań.
Z przeprowadzonych badań wynika, że Hiszpania jest coraz częściej celem podróży gastronomicznych. Odbywają się one przez cały rok, a turyści głównie wybierają miejscowości słynące z dobrej kuchni. Nandu Jubany, właściciel znanej katalońskiej restauracji, położonej z dala od turystycznych szlaków wyjaśnia fenomen hiszpańskiej kuchni. "W mojej rodzinie reprezentuję trzecie pokolenie kucharzy. Myślę, że sukcesem mojej restauracji jest połączenie nowoczesności z tradycją" - powiedział.
Hiszpańskie dania są zaraz po włoskich drugimi najbardziej lubianymi przez Europejczyków. Zaś kuchnia Półwyspu Iberyjskiego jest uważana za jedną z najzdrowszych.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami