TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-05-29 - Zostań restauratorem na jeden dzień

Amatorzy gotowania, którzy marzyli o otwarciu własnej restauracji teraz mogą zrealizować swoją fantazję i to bez żadnych zezwoleń. Wystarczy kawałek placu, czy chodnika, skwerku, tudzież parku oraz dzień wolny. Bowiem prosto z Finlandii dotarła już do Polski akcja obchodów Dnia Restauracji, w myśl której marzenie wielu osób, o poprowadzeniu własnej restauracji, w końcu się spełni.

reklama


Jak podkreślają organizatorzy akcji chodzi główne o dobrą zabawę. Dlatego restauratorzy nie będą mogli sprzedawać alkoholu. Z kolei koszt dań nie powinien przekraczać rzeczywistej ceny półproduktów, z których zostaną przygotowane dania - o zarobku nie może być mowy.

Pomimo, iż Dzień Restauracji to wydarzenie stosunkowo młode, już znalazło wierną rzeszę sympatyków na całym świecie. Pierwsze obchody akcji odbyły się w maju 2011 roku. Wówczas za pośrednictwem Facebook`a udało się zwerbować kilkunastu uczestników z samych Helsinek. Od tamtej pory w Finlandii odbyły się już cztery edycje kulinarnego meetingu. W lutym do wydarzenia dołączyli uczestnicy z 12 krajów. Tegoroczna akcja przyciągnie jednodniowe restauracje, aż z 18 krajów. Codziennie pojawiają się nowe zgłoszenia, do chwili obecnej chęć uczestnictwa wyraziło 700 miejsc.

Pomysłodawcą i twórcą projektu jednodniowych restauracji jest Fin, Olli Siren.

Na tegorocznej edycji Dnia nie zabraknie uczestników z Polski. Chęć sprawdzenia swoich organizacyjno-kulinarnych umiejętności wyraziły dwie osoby z Poznania. W parku na Starym Browarze stanie jedna z restauracji. W autorskim menu znajdą się m.in. grillowane kanapki, ciasta i napoje.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com