TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
2013-08-20 - Co sanepid odkrył w ośrodkach kolonijnych?
Wakacje to wzmożony okres pracy dla inspektorów sanepidu, którzy sprawdzają czy dzieci wyjeżdżające na wakacje mają zagwarantowane bezpieczne, wygodne i dobrze wyposażone miejsca wypoczynku.
reklama
Przeprowadzone kontrole inspektorów na terenie województwa małopolskiego w okresie: 01.07.2013r - 08.08.2013 r. wykazały szereg nieprawidłowości w przebiegu letniego wypoczynku. Skontrolowano pomieszczenia części żywieniowej, pomieszczenia sanitarno-socjalne oraz magazyny. Przeprowadzone inspekcje wykazały, że na koloniach i innych zorganizowanych wyjazdach wciąż łamane są zasady sanitarno-higieniczne, które bezwzględnie powinny być przestrzegane w trakcie przygotowywania posiłku dzieciom.
Jak poinformował nas Piotr Pokrzywa, Kierownik Oddziału HŻŻiPU najwięcej skarg dotyczyło: przeterminowanych artykułów spożywczych, braku zachowania segregacji artykułów spożywczych łatwopsujących się w urządzeniu chłodniczym. Inspektorzy wykryli także zniszczoną, skorodowaną z zewnątrz windę transportową, zarejestrowano ubytki w posadzce przy wejściu do magazynu urządzeń chłodniczych, zniszczony sprzęt produkcyjny.
W jednym z obiektów w powiecie tatrzańskim, w którym doszło do zatrucia, inspektorzy znaleźli kilka kilogramów przeterminowanego mięsa, które było podawane dzieciom.
Poniżej prezentujemy dane statystyczne efektów kontroli przeprowadzonych przez Pracowników Pionu Higieny Żywności, Żywienia i PU Wojewódzkiej i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych na terenie województwa małopolskiego:
- 313 skontrolowanych stołówek prowadzących żywienie w obiektach letniego wypoczynku dzieci i młodzieży.
- 326 przeprowadzonych kontroli, w tym 79 ze stwierdzonymi nieprawidłowościami
- 106 wydanych decyzji administracyjnych, w tym 22 merytoryczne i 84 płatniczych
- 12 nałożonych kar grzywny w drodze mandatu karnego na kwotę 2400 zł.
- 72 przeprowadzonych ocen żywienia, w tym 1 ze stwierdzonymi nieprawidłowościami (zbyt mała ilość surowych warzyw)
- 2 wnioski od stron (skarga), w tym 1 zasadny.
- 2 zgłoszenia podejrzenia zatrucia pokarmowego
Wśród najczęściej stwierdzanych nieprawidłowości przez inspektorów należy wymienić:
- Brak opracowanego i wdrożonego systemu HACCP
- Niekompletna, niezgodna ze stanem faktycznym dokumentacja GHP i GMP, niesystematyczne prowadzenie
- Brak opracowanych, wdrożonych procedur zabezpieczenia i wycofania z obrotu partii żywności nieodpowiadającej wymaganiom jakości zdrowotnej oraz procedury dotyczącej zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
- Brak zapisów z monitoringu temperatur w urządzeniach chłodniczych
- Brak segregacji masy towarowej w urządzeniach chłodniczych
- Przeterminowane produkty spożywcze
- Brak do wglądu orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych
- Niewłaściwy stan techniczny w pomieszczeniach
- Brak prawidłowej odzieży ochronnej oraz warunków do jej przechowywania
- Nieprawidłowy sposób przetrzymywania sprzętu porządkowego.
Prowadzone co roku kontrole pokazują, że właściciele ośrodków wypoczynkowych oraz organizatorzy kolonii i wyjazdów dla młodzieży przywiązują coraz większą wagę do przestrzegania norm sanitarno-higienicznych oraz zapewnienia dzieciom jak najlepszych warunków do wypoczynku. Niestety co roku zdarzają się przypadki niedbalstwa ze strony placówek organizujących kolonie i obozy. Coroczne statystyki pokazują jednak, że liczba takich uchybień maleje.
Wróć do strony głównej
Pełna wersja
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami