TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-03-13 - Kto sypał do jedzenia sól przemysłową?

Niespełna rok po wybuchu afery solnej, Główna Inspekcja Sanitarna, na wniosek fundacji PRO-TEST ujawniła listę 646 przedsiębiorców, u których kontrolerzy sanitarni wykryli sól o przeznaczeniu przemysłowym. Lista ta nie obejmuje jednak producentów wyrobów mięsnych, mleczarskich i rybnych, ponieważ ich kontrola leży w gestii Głównego Inspektoratu Weterynarii.

reklama


Wśród wymienionych podmiotów znajduje się m.in. sejmowa restauracja Hawełka, restauracja przy głogowskim hotelu Qubus, restauracja Chłopskie Jadło w Warszawie oraz zakład produkujący paluszki dla firmy Lubella.

Główny Inspektor Sanitarny podkreśla, że wszystkie wymienione w wykazie firmy kupowały sól przemysłową oznakowaną jako spożywczą, zatem czyniły to nieświadomie i w dobrej wierze. Przedsiębiorcy po otrzymaniu informacji o możliwym zakupie soli przemysłowej, we własnym zakresie podejmowali działania mające na celu wycofanie jej lub produktów z jej udziałem.

Jednocześnie inspektor sanitarny informuje, że nie było nigdy bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia konsumentów w związku z zastosowaniem soli przemysłowej.

Przykre jest to, że przy ujawnieniu firm, które nieświadomie zakupiły sól przemysłową, jednocześnie chronione są dane producentów, którzy dopuścili wadliwy produkt do sprzedaży. W ten sposób całe odium afery spada na działających w dobrej wierze restauratorów, hotelarzy i producentów żywności, którzy nieświadomie zakupili skażony produkt.

Pełna lista przedsiębiorstw poniżej:
www.pro-test.pl



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com