TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Magda Gessler, właścicielka kilkunastu restauracji na terenie całej Polski oraz bohaterka telewizyjnego show "Kuchenne Rewolucje" szuka dodatkowego zarobku i wzbogaca menu swoich lokali o 10-proc. napiwek, który automatycznie jest doliczany do kwoty zamówienia.
reklama
Najbardziej zaskoczeni są stali klienci restauracji, którzy o podwyżce dowiadują się dopiero oglądając końcowy rachunek. Cóż, nie każdy zwraca uwagę na informacje zapisane drobnym drukiem w dolnej części menu.
Ogólnie rzecz ujmując zależnie od kraju, klasy lokalu i wartości rachunku napiwek wynosi od 5 do 25 procent ceny za usługę.
W Polsce napiwek jest praktyką dobrowolną, klienci nie maja obowiązku wynagradzania miłej obsługi. Są państwa, w których obyczaj ten jest wręcz zakazany. W niektórych krajach/kulturach (np. Korea Południowa, Izrael, Japonia, Chiny, Finlandia) można się spotkać z odmową przyjęcia napiwku. W innych z kolei ta dodatkowa "danina" stanowi większą część miesięcznego wynagrodzenia.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami