TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2012-03-31 - Kraków: Małopolski Festiwal Smaku świątecznie

Od piątku do niedzieli na krakowskim Rynku odbywa się świąteczna odsłona Małopolskiego Festiwalu Smaku - Wielkanocny Małopolski Smak. Kiermasz towarzyszy Targom Wielkanocnym, które zakończą się w wielkanocny poniedziałek 9 kwietnia.

reklama


Na stoiskach producentów żywności z całego województwa prezentowane były świąteczne dania i produkty tradycyjne. Można było kupić m.in.: jaja serwowane na różne sposoby, wędliny, pieczywo, suszone śliwy oraz wiele innych. Były również wielkanocne ciasta, mazurki, piaskowe baby i kulebiaki.

Targi na Rynku Głównym w Krakowie odbywały się już w XV wieku. To tradycja krakowskich rzemieślników, kupców i wytwórców. Podczas Targów odbędzie się szereg imprez towarzyszących - pokaz palm i obrzędów Wielkanocnych, wielkanocne malowanie pisanek, pokaz wielkanocnych stołów regionalnych, poświęcenie pokarmów, poczęstunek dla krakowian i turystów.

Małopolskie produkty regionalne to: obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, bryndza podhalańska, redykołka, jabłka łąckie, śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, karp Zatorski, suska sechlońska (śliwka suszona i wędzona według tradycji z rejonu wsi Sechna).

Małopolski Festiwal Smaku to największa w kraju regionalna impreza kulinarna promująca małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Festiwal organizowany jest od 2005 roku jako plenerowy kiermasz. Organizatorem jest województwo małopolskie.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com