TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
Wczoraj (13.04) rozpoczęła się kontrola w lokalach gastronomicznych siedmiu województw. Celnicy i Inspekcja Handlowa sprawdzają czy podawane alkohole nie są podrabiane - podało Ministerstwo Finansów.
reklama
Sprawdzanie legalności wyrobów alkoholowych będzie prowadzone w taki sposób, aby nie zakłócić pracy placówek handlowych i gastronomicznych w okresie przedświątecznym. Kontrolerzy będą pobierać próbki. Trafią one do laboratoriów celnych oraz Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Zbadana zostanie autentyczność banderoli oraz zgodność wyrobu z oznaczeniem na niej. Wyniki badań będą znane za ok. miesiąc.
W 2010 r. Służba Celna zlikwidowała 30 nielegalnych rozlewni alkoholu oraz wykryła 4,5 tys. nieprawidłowości związanych z jego produkcją i sprzedażą. Zatrzymano 260 tys. litrów nielegalnych wyrobów.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami