TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej
W ostatnim czasie rzymskie lokale gastronomiczne przechodzą liczne kontrole. Wszystko ze względu na ostatnie podejrzenia, że restauracje w Rzymie serwują swoim klientom tradycyjne włoskie dania zakupione wcześniej w fabryce gotowej żywności.
reklama
Restauracje są kontrolowane przez miejscową straż miejską oraz włoską inspekcję sanitarną. Urzędnicy sprawdzają kuchnie, produkty, które się w nich znajdują, pytają pracowników. Dodatkowo kontrolujący zaglądają do śmietników znajdujących się w pobliżu lokali.
Ostatnio w jednym ze śmietników w pobliżu znanej restauracji znaleziono dużą ilość opakowań po jednorazowych porcjach spaghetti alla carbonara. Natomiast w niektórych pizzeriach nie ma nawet pieca, który służy do wypiekania pizzy, ponieważ zastąpiły go mikrofalówki.
Media informują o negatywnych skutkach takich działań niektórych restauratorów, które działają na szkodę całej branży. Istnieje ryzyko, że turyści przestaną korzystać z włoskich lokali, ponieważ będą czuli się oszukiwani.
© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami