TUR-INFO.PL
Serwis Informacyjny Branży Turystycznej


2013-03-11 - Polska restauracja z prestiżowym wyróżnieniem

Szczecińska restauracja Park Hotel, jako trzecia w Polsce otrzymała rekomendację Slow Food. Uroczystość wręczenia nagród odbyła się w sobotę.

reklama


Slow Food to ruch społeczny i organizacja, która chce udowadniać, że jedzenie to nie tylko czynność fizjologiczna, ale i przyjemność. Promuje wartość lokalnych produktów i kuchni, walczy o to aby produkty jak najszybciej wędrowały od producenta, z pominięciem pośredników, do klienta. Ruch zrodził się we Włoszech, na fali sprzeciwu wobec wszechobecnych restauracji z niezdrowym jedzeniem typu fast food.

Wcześniej rekomendację Slow Food w Polsce zdobyły tylko Restauracja Romantyczna Ireny Eris na Wzgórzach Dylewskich, oraz stołeczna Atelier Amaro. Wkrótce rekomendacje mają dostać kolejne restauracje, w Trójmieście i Poznaniu. Warunkiem jej uzyskania jest przejście kontroli prowadzonej przez przedstawicieli ruchu, poszukiwanie lokalnych producentów oraz zdrowa i kreatywna kuchnia.

Restauracja Park Hotel zdobywała już nagrody w konkursach dań regionalnych m.in. za zupę-krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową, oraz za zrazy z dzika faszerowane śliwką i warzywami.



Wróć do strony głównej


Pełna wersja

© 2024 TUR-INFO.PL Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kontakt z nami

stat24.com